İstanbul Beyoğlu’nda 1 Ocak 2024’de Filistin’de yaşananları protesto etmek için toplanan grupta yer alan ve elinde Kelime-i Tevhid bayrağı bulunan İsmail Aydemir’e (48) ‘Sen tam bir sevicisisin. Arap kültürünü savunuyor’ diyerek saldırdığı iddia edilen sanık Ege Akersoy’un (25) yargılanmasına başlandı.
İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz sanık Ege Akersoy ile taraf avukatları hazır bulundu.
“Bana ‘sana ne, istediğimi taşırım’ deyince gerginlik oldu’’
Duruşmada savunma yapan sanık Akersoy, kimlik tespitinde elektrik mühendisliği mezunu olduğunu ve şu anda çalışmadığını belirterek, dedi.
‘’Bunun yanlış olduğunu biliyorum, olay sebebiyle pişmanım da”
Savunmasına devam eden sanık Akersoy, ‘’Bana doğru yaklaştığı sırada bana vuracağını düşünerek, elini kaldırdığını görünce yumruk attım. Bunun yanlış olduğunu biliyorum, olay sebebiyle pişmanım da. Sözlü tartışma olarak başlayıp böyle bitmesi gerekirdi. Bunun bana yakışmadığının farkındayım. Sonrasında bazı insanlar yanımıza geldi, içlerinden bazılarının bana zarar verebileceğini düşündüğüm için orada gördüğüm polise gittim. Polis orada durumu sakinleştirmeye çalışırken oradaki vatandaşlardan biri de bana vurdu” şeklinde konuştu.
“Elindeki bayrak, şehit cenazelerine tabutun üzerine serilen Tevhid bayrağıdır”
Müşteki İsmail Aydemir’in avukatlarından Deniz Alp İmamoğlu, “Sanığın savunmaları suçtan kurtulmaya yöneliktir, itibar edilmemelidir. Keşke müvekkil hasta olmayıp buraya gelebilseydi, durumunu kendiniz görebilseydiniz. Müvekkil fiziki olarak güçlü konumda değildir, aradaki yaş farkı da göz önüne alındığında sanığa fiziki müdahalede bulunması söz konusu değildir. Müvekkilin elindeki bayrak yasa dışı değildir. Elindeki bayrak, şehit cenazelerine tabutun üzerine serilen Tevhid bayrağıdır. Müvekkilin katılmış olduğu yürüyüş Filistin yürüyüşüdür, 12 şehidimize rahmet dileğinde bulunulan bir yürüyüştür zaten. Şikayetimiz devam etmektedir” dedi.
Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, esasa ilişkin mütalaanın hazırlanabilmesi için dosyanın tarafına iletilmesini talep etti.
Yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı
Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Akersoy hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına ve dosyanın mütalaasını hazırlayabilmesi için Cumhuriyet Savcısı’na gönderilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.
Duruşmanın ardından basın mensuplarına açıklama yapan müşteki İsmail Aydemir avukatı Deniz Alp İmamoğlu, ‘’Müvekkilin elindeki bayrak herhangi bir şekilde yasadışı bir bayrak değildir, herhangi bir terör örgütü propagandası yapmıyor, herhangi bir şekilde anayasal demokrasimize aykırı bir bayrak değildir. Bununla birlikte müvekkilin böyle bir durumda, ‘şehitlere rahmet, Filistin’e destek ve İsrail’e lanet’ yürüyüşünde böyle bir saldırıya uğraması kabul edilemez. Böylece saldırının düşünce ve ifade hürriyetine yapıldığını düşünüyoruz, bu sebeple sanığın cezalandırılmasın talep ettik. Sanık herhangi bir şekilde bizimle uzlaşmaya yanaşmadı, biz bazı şartlar sağlandığında, müvekkilden el öpülüp özür dilendiğinde uzlaşmaya açıktık. Bayrağa bir saygı gösterisinde bulunulduğunda uzlaşmaya hazırdık, sanık kabul etmedi. Herhangi bir uzlaşmaya yönelik bir şey olmadı, biz de sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.
Olayın geçmişi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, şüpheli Ege Akersoy’un kamuya açık alanda Filistin’de yaşanan olayları protesto etmek için toplanan grupta yer alan ve üzerinde Arapça ifadeler bulunan bayrağı taşıyan müşteki İsmail Aydemir’e ‘sen tam bir Arap sevicisisin… Arap kültürünü savunuyor’ şeklinde sözler söylediği ve söylemleri ile halkın sosyal sınıf, ırk veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettiği anlatıldı.
Hazırlanan iddianamede şüpheli Ege Akersoy’un ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ ve ‘kasten yaralama’ suçundan toplamda 1 yıl 4 aydan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
Tahliye edilmişti
Öte yandan mahkemece hazırlanan tensip zaptında, Akersoy hakkındaki tutukluluk tedbirinin ölçülü olmayacağı, ‘halkı kin düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçunun ise değişme ihtimali de dikkate alınarak tahliyesine karar verilmişti.
Akersoy’a yurt dışına çıkış yasağı tedbiri uygulanmasına da hükmedilmişti.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)