Karadeniz Enerji, 17 milyon dolarlık borcunu ödemeyen Gine-Bissau’nun elektriğini kesmek zorunda kaldı

Afrika’nın batısında yer alan Gine-Bissau Cumhuriyeti, dünyanın en yoksul ülkelerinden biri.

1.9 milyon nüfusa sahip ülke çeşitli ekonomik sorunlarla boğuşuyor.

Reuters’in geçtiği haberden dolayı yaşadığı ekonomik sıkıntıların da etkisiyle ülke şimdide de elektriksiz kalma riskiyle karşı karşıya.

Reuters’in haberine göre dört kıtada çok sayıda ülkeye gemilerle elektrik veren Karadeniz Enerji Grubu’na bağlı Karpowership adlı bir Türk elektrik tedarik şirketi, borcunu ödemeyen Gine-Bissau’nun elektriğini 17 Ekim 2023 gününden beri kesti.

Elektriklerin kesilmesi normalde de zor şartlarda yaşayan ülke sakinlerinin gündelik hayatını da zorlaştırdı.

2019’DAN BERİ ELEKTRİĞİNİ SAĞLIYOR

Reuters haberine göre dünya enerji gemileri sektörünün öncü firmaları arasında gösterilen Karpowership, Gine- Bissau’ya 2019’dan bu yana elektrik sağlıyor.

Şirket ile Gine-Bissau arasında 2020 yılında beş yıl süreyle ülkenin enerji ihtiyacını karşılamak üzere yeni bir sözleşme de imzalamıştı.

Ancak Gine Bissau’nun yaşadığı ekonomik sorunlar ticaretin aksaksız yürümesini engelledi.

Biriken enerji borcu nedeniyle geçtiğimiz günlerde Karpowership, ülkeye elektrik üretimini durdurdu. Başkent Bissau da dahil olmak üzere ülke karanlıkta kaldı.

BORÇ 17 MİLYON DOLAR

Gine-Bissau’nun Ekonomi Bakanı Suleimane Seidi, kesintilere dair yaptığı açıklamada ülkesinin Türk şirketine 17 milyon dolar borçlu olduğunu ve bu borç ödenmediği için elektriğin kesildiğini açıkladı.

Ekonomi Bakanı Seidi, borcun 15 milyon dolarının ödenmesi için harekete geçtiklerini ve borcun 15 gün içinde ödeneceğini dile getirdi.

GEÇİCİ SÜREYLE ASKIYA ALDIK

Konuya dair Karadeniz Enerji Grubu’na ait olan Karpowership’den de Patronlar Dünyası’na yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Uluslararası markamız Karpowership aracılığı ile 2019’dan beri hizmet verdiğimiz Gine Bissau’daki operasyonlarımızı; uzun zamandır ödemelerde yaşanan sorunların artık yakıt tedariğini de etkilemesi sebebiyle geçici süre ile askıya aldık.

Bu kararı alırken tüm seçenekleri değerlendirdiğimizi bilmenizi isteriz. Sorunu en kısa sürede çözmek için ülke yetkilileriyle görüşmelerimizi sürdürüyoruz ve amacımız en kısa sürede tekrar üretime başlamak. Gine Bissau’da yaşanan ekonomik sorun, ne yazık ki ülkedeki tedarikçilerin ödemelerinin yapılmasını oldukça zorlaştıran bir hal aldı.

GEREKLİ ÖDEMEYİ ALINCAYA KADAR DURDURDUK

Ödeme sorununa bir çözüm bulabilmek için ülke yetkilileriyle birçok görüşme yaptık. Elimizden gelen her şeyi yapmamıza ve alternatif çözüm önerilerini de değerlendirmemize rağmen; ödenmemiş borçlar sebebiyle yakıt tedarikçilerimiz elektrik üretebilmemiz için gerekli olan yakıtı tedarik edemez hale geldi. Bu sebeple Gine Bissau’daki operasyonlarımızı, ülke yetkililerinden gerekli ödemeyi alıp yakıt tedarikçilerimize iletene dek, geçici bir süre için durdurmak zorunda kaldık. Bu kararı alırken çok zorlandığımızı belirtmek isteriz. Ödemelerde uzun süredir aksaklıklar söz konusuydu ancak Karadeniz Holding olarak ortaya çıkan mali yükü bugüne kadar üstlendik ve elektrik üretmeye devam ettik. Ancak gelinen noktada yakıt tedarik edemez hale geldiğimiz için bu kararı almak zorunda kaldık.

ELEKTRİK ULAŞTIRMANIN SORUMLULUĞUNUN FARKINDAYIZ

Karpowership olarak Afrika’nın ve dünyanın birçok ülkesine ekonomik ve güvenilir elektrik ulaştırmanın bize yüklediği sorumluluğun farkındayız. Şirket olarak insani yaklaşımımız, operasyonumuz olan tüm ülkelerde hayata geçirdiğimiz ve temelinde on binlerce kız çocuğuna verdiğimiz eğitim burslarının yer aldığı kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizde kendini gösteriyor. Buna ek olarak, Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen sarsıcı depremin hemen ardından deprem bölgesine gönderdiğimiz iki adet Yüzer Yaşam Kenti, Lifeship, bugün hala deprem bölgesinde görev yapmakta; binden fazla aileyi ve bine yakın öğrenciyi misafir ediyor. Karpowership olarak, gelişmekte olan ülkelerin çözüm ortakları olmaktan ve tüm dünyaya hızlı, ekonomik ve güvenilir elektrik sağlamanın gururunu yaşıyoruz. Bundan sonra da çalışmalarımızı aynı misyonla sürdürmeye devam edeceğiz.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x